Rundt er Smukt

Stedet, hvor fedt er flot, deller er dejlige og buttet rimer på nuttet

Sådan tager du på

– Eller: Bliv fed i en fart

– Eller: Sådan hjælper du andre med at blive det

Hvad!? Læste jeg rigtigt? Jam… Alle andre sider handler da om at tabe sig!?

Ja, lige netop derfor. Der er faktisk nogle, der godt kunne tænke sig nogle ekstra pund på sidebenene af forskellige årsager. Der er fx dem, der er undervægtige og ønsker at tage på, og så er der dem, der simpelthen bare synes, det er dejligt at være stor og blød, ja endda decideret fed. Lyder det politisk ukorrekt? Kættersk? Usundt? Ja, men det er det også i et eller andet omfang, og det kan vi ikke løbe fra – hvilket vi heller ikke gider, for det forbrænder alt for meget energi!

Er du blandt de sidstnævnte, så er du kommet til det rigtige sted, og er du blandt de førstnævnte, kan du stadig bruge rådene, men brug dem varsomt, for du kan meget vel ende med at blive blødere og rundere, end du først planlagde, og du kan meget vel også være kommet til at nyde processen i mellemtiden. Det er sket mange gange før.

Når du har afgjort med dig selv, at du faktisk ønsker at gå den vej, så er der kun én ting tilbage at gøre: Læs videre og nyd rejsen!

Teori og generel ernæring

  1. På sin vis er det teoretisk set let nok at tage på. Man skal bare indtage mere energi, end man forbrænder, og så sørger kroppen for at gemme reserverne til senere. Nedenfor kommer der en række råd til, hvordan du kan indtage mere og forbrænde mindre.
  2. Kvit smøgerne, hvis du ryger. Nikotin hæmmer appetitten og øger stofskiftet. Dette alene vil alene næsten med sikkerhed resultere i en vægtøgning.
  3. Hjerte-kar-sygdomme og diabetes forbindes tit med, at kroppen har store fedtdepoter, men rigtig meget kommer an på, om man får de stoffer i maden, som kroppen har brug for (vitaminer og mineraler), og om kroppen hver dag bliver rørt, hvor pulsen lige kommer helt op. Omega 3-fedtsyrer fra fede fisk bidrager også til at holde kredsløbet sundt, for indrømmet, skal kroppen tage på, skal den også arbejde, så det er vigtigt, at maskineriet ellers kører velsmurt.
  4. Lad være med at spise for meget protein. Proteiner gør, at mæthedsfornemmelsen holder sig længere, mens fedt og kulhydrat hurtigt ryger de rigtige steder hen, så der er plads til et måltid til.

 

Mad og drikke – fedende fødevarer

  1. Nødder af alle typer: Mandler, peanuts, pecannødder, hasselnødder, valnødder, ja selv solsikkekerner (i begrænset omfang, da de indeholder cadmium), er godt.
  2. Chips i alle former er stort set rene kulhydrater friturestegt i fedt. Light eller ej, bare gå efter dine favoritter, de skal nok bidrage til regnskabet.
  3. Smør eller margarine på brødet er godt – rigeligt af det, og prøv at gå efter ikke-light-smøreprodukter.
  4. Kiks er godt, samt stort set alle former for slik og kage, der alle indeholder meget energi.
  5. Er der flere varer af samme type at vælge imellem i butikken, så gå efter dem med mest energi i.
  6. Begynd at bage, hvis du ikke allerede gør det. Det gør underværker at have en fristende kage stående, som man liige kan hapse en luns af, når man går forbi.
  7. Fastfood går man sjældent fejl af. Det er skruet sammen på en måde, så man får lyst til mere, og energitætheden er generelt høj. Pizza, pasta og pomfritter (De tre P’er 😉 ) er dine venner, og det er stort set alt fra et pizzeria i det hele taget. Udfordr dig selv. Hvor meget kan du  egentlig spise? Sæt dig selv en udfordring, du ikke kan klare lige nu, men som du mener at kunne klare med noget øvelse, fx både en indbagt pizza og en stor bakke fritter.
  8. Moderate mængder af alkohol kan hjælpe det hele lidt på vej, men overdriv nu ikke. Overhold retningslinjerne for indtag af alkohol. Kroppen kan ikke gemme alkohol som fedt, men den vil altid forbrænde alkoholen før alt det andet. På den måde rykker fedtet bag i køen og bliver gemt til senere dér, hvor det pynter allermest – på sidebenene.
  9. Drik kun vand hvis absolut nødvendigt. Gå efter kakaomælk, alm. mælk, drikkeyoghurt, juice, eller sodavand. Kig på energiindholdet og vælg selv. Hjemmelavet koldskål er også godt, og prøv også denne her, selv om den lyder vild. Det er virkelig godt: Rør kakaopulver til varm kakao ud i et stort krus med en smule mælk og fyld op med fløde. Rør rundt og varm op i mikroovnen. Drik, når den er kølet lidt ned, og nyd den cremede, fyldige smag. Skal drikkes, inden det bliver for koldt.

 

Hvordan skal jeg spise?

  1. Når du spiser, så spis dig mæt – og lidt til – dog ikke så du får det ubehageligt. Det her er en nydelsesfyldt rejse, og den skal ikke være en lidelse. Spring morgenmaden eller andre måltider over en gang imellem, så du ender med at blive aldeles glubende. Det har den sideeffekt, at kroppen begynder at tro, at den er i en fødemangelsituation og derfor skruer ned for stofskiftet for at være sikker på, at der er energi nok til næste gang, den får mad.
  2. Spis, hvad du har lyst til, og hold dig ikke tilbage. Kast alle hæmninger over bord, hvis du kan, og gå efter de ting, du bare ikke kan få nok af. Er de dyre, så lær at lave dem selv, hvis muligt, ellers så lær at leve med, at dit madbudget må tilpasses din nye livsstil.
  3. Opbyg kapacitet – som sagt, så lad være med at småspise ved hovedmåltiderne, men gå til den. Så kan du altid småspise mellem måltiderne. Lær at værdsætte følelsen af at være fyldt helt op med lækker mad – følelsen af egentlig ikke at have plads til mere overhovedet og så alligevel snuppe en bid eller to til, bare for at forkæle dine former. Slut evt. af med noget godt at drikke. Det glider lettere ned, når man er mæt. Stille og roligt vil du blive i stand til at  spise mere, så det kommer til at gå lettere med at opbygge figuren.
  4. Spis i et støt og relativt højt tempo. Maden skal tygges, men hæng ikke for længe over den. Sukkeret fra maden skal ikke nå at gå i blodet, for så begynder mæthedsfølelsen, der i højere grad er et mål for, hvor meget sukker, fedt og protein, der er i dit blod, end for, hvor fuld din mavesæk er.

 

Motion

  1. Motion skader ikke, men overdriv ikke! Motion sikrer, at kroppen er velfungerende, og at fordøjelsessystemet kører i god fart. Der bliver med andre ord hurtigere ryddet plads til et nyt måltid. På den anden side er det også værd at huske, at jo mere du bevæger dig, des mere ebergi forbrænder du, som kunne have været omdannet til bløde former, så hold motionen til små, passende doser.

 

Psykologi

  1. Sørg for, at du ikke så let kan se, hvor meget du allerede har spist. Læg altså fx. spiste kyllingelår og andet ud af syne, så du ikke helt har styr på, hvor meget du allerede HAR spist. Her ligger der nemlig ofte en psykisk barriere, og undersøgelser viser, at folk indtager betydeligt mere, hvis de ikke kan se, hvor meget de allerede har spist.
  2. Spis af store tallerkener og skåle, så madportionerne ser mindre ud. Det snyder hjernen til at tro, at der er mindre mad – og det er prøvet videnskabeligt af. Man kan se, at folk spiser et tocifret antal procent mere.
  3. Smør dig et større antal madder eller bestil/lav mere og flere slags mad, end du egentlig normalt kan spise. Sørg for, at det udelukkende er ting, du rigtig gerne vil smage, så du ikke rigtig kan få dig selv til at stoppe, selv om du egentlig er mæt.
  4. Varier din kost. Sørg evt. for at spise mad, der ikke er så sød, til hovedret, og så, når du ikke rigtig føler, at du kan spise mere af det, skift over til en lækker, sød eller syrlig dessert, der smagsmæssigt er i en helt anden boldgade og derfor ofte kan puste liv i den ellers svindende appetit.
  5. Gå kun på indkøb, når du er sulten. Mange flere lækre og energirige fødevarer vil automatisk finde vej til din indkøbskurv, uden at du egentlig helt ved, hvordan de ender der. Og når først sagerne er hjemme, skulle de jo nødig gå til spilde…
  6. Sørg for at have lækkerier synlige og lettilgængelige alle de steder i huset, hvor du opholder dig mest. Det skal bare lige være at jage hånden ned i skålen for at fiske en Twix eller en Marsbar op, uanset hvor du er. Ikke noget med at gemme sagerne af vejen i skabe, så du ikke kan se dem. Se aldrig fjernsyn eller læs en bog uden at have en solid skålfuld snacks, både af de søde og de salte, med dig, samt godt med drikkelse til at skylle det ned med.

 

Hvad du ellers kan gøre

  1. Når vi er sociale, spiser vi altid mere. Kan du finde en “spiseven”, som enten har samme mål som du selv, eller som bare er glad for mad og har en appetit, som er mindst lige så stor som din, så vil hyggeligt selskab også hjælpe appetitten godt på vej.
  2. Undskyld aldrig for din appetit. Får du kommentarer, så træk på skuldrene og sig, at du er glad for mad.
  3. Undskyld aldrig for, at du har taget på.
  4. Undskyld i det hele taget aldrig for din størrelse.
  5. Lad være med at prøve at skjule den ekstra vægt. Det virker alligevel ikke, så du kan lige så godt bære den med stolthed.
  6. Få venner, der selv er fede, gerne meget større end dig. Du vil have det bedre med at tage på i nærheden af dem, end du vil i nærheden af tynde/slanke mennesker.
  7. Find dig en feeder. Feeders er, som nævnt andetsteds her på siden, mennesker, som holder meget af at lave mad til andre og at se dem tage på af den.

3 thoughts on “Sådan tager du på

  1. Ved ikke om det er sådan hos andre, men hos mig giver hvidløg i aftensmaden også lyst til mere mad

  2. Har googlet det, og nogle siger ganske rigtigt, at det ser ud til, at hvidløg skulle have en gavnlig virkning på appetitten. Bitre ting skulle også efter sigende have en positiv effekt på appetitten.

  3. Tak for gode tip!!! Virkelig noget jeg kan bruge nu jeg nu arbejder med at slippe kontrollen og tage på 🙂

Skriv en kommentar