Rundt er Smukt

Stedet, hvor fedt er flot, deller er dejlige og buttet rimer på nuttet

Stop “Body Shaming”

Skriv en kommentar

Begrebet “Body Shaming” er ikke let at oversætte til noget, der lyder fængende på dansk, for selv om “kropsudskamning” nok er det mest dækkende, lyder det lidt tamt og søgt. Så er det måske bedre med “kropsydmygelse”, der også ligger ret tæt på i betydning. Så lige nu, ind til der måske dukker noget bedre op, holder jeg mig til kropsydmygelse.
Det sker så tit, at vi er begyndt at lade være med at lægge mærke til det, at nogle mennesker bevidst eller ubevidst siger ting, der får andre til at skamme sig over deres kroppe. Dette gælder for alle kropsfaconer, som på en eller anden måde afviger fra gennemsnittet, men folk med mange X’er på tøjmærkesedlen er nok den talrigeste gruppe af mennesker, der må stå model til denne form for ydmygelse.

Whitney Way Thore er danserinde og har selv oplevet både at have en slank krop og så senere at komme til at veje omkring dobbelt så meget, bl.a. grundet spiseforstyrrelse og PCOS. Hun oplevede i forbindelse med sin ufrivillige vægtstigning at få rigtig mange giftige kommentarer, og hendes selvværd styrtdykkede. Selv når hun kæmpede hårdest for at tabe sig, var mange stadig efter hende med ydmygende stikpiller.
Til sidst blev det nok for Whitney, der nu har oprettet bevægelsen “No BS” (ordspil mellem, at BodyShame og BullShit begge kan forkortes til det samme). Den kan du læse mere om på dens officielle hjemmeside her: http://nobodyshame.com/

Whitney har inddelt folks tåbelige kommentarer til hendes youtube-videoer, hvor hun danser, i forskellige kategorier og beskriver i en video på siden kort, hvordan man genkender kropsydmygelse. Flere af beskrivelserne er understreget med konkrete kommentarer, som er blevet skrevet til hendes youtubevideoer:

“Kropsydmygelse er, når nogen siger noget til dig om din krop, og deres formål er at få dig til at føle dig værdiløs.”
Den eller de, der skal til at ydmyge dig og din krop gør brug af nogle simple virkemidler:

  • De sammenligner dig med et dyr (hval, flodhest, gris, ko m.m.)
  • De tror, de ved mere om dit helbred end du selv eller din læge gør og deler gerne ud af holdninger om, hvad din vægt gør ved dig på den ene eller den anden måde.
  • De vil fornærme dig, som om du var hæslig, et monster eller en særling – og som Whitney siger i kommentaren hertil: “Det her vil måske chokere dig, men jeg blev ikke sat på denne jord med det formål at skulle fremstå attraktiv i dine øjne”
  • De vil fortælle dig, at du BARE SKAL STOPPE MED AT SPISE.
  • De kommer med meget forudsigelige vittigheder (mad nok til en afrikansk landsby og videre i samme rille)
  • De vil påstå, at der kun findes én måde at være attraktiv på.
  • De vil stille spørgsmål, der gør ondt (fx “hvordan kan nogen tillade sig selv at blive så fed?” “Hvorfor lægger du det her ud på Youtube?” og alt fra den skuffe).
  • De vil komme med meget *host* elegant formulerede forslag (fx “hvis du dansede noget mere, ville du heller ikke have en røv, der vejer lige så meget som en gennemsnitlig voksen mand” – eller hvad med “Hvad med om du gjorde det den anden vej rundt: tabte dig først og SÅ dansede på youtube?”)
  • Kropsydmygelse kender ingen grænser (fx “Ulækker fedt-propaganda! “Wow, hun dansede i 1 minut og 21 sekunder, så hun må være sund!” Jeg forstår ikke, hvordan fede mennesker kan holde sig selv ud” eller hvad med “Dræb dig selv! Gør det allerede i aften!” )

Whitney Way Thores video om kropsydmygelse/body shaming kan også ses her:

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s