Rundt er Smukt

Stedet, hvor fedt er flot, deller er dejlige og buttet rimer på nuttet

21 ting, du kun skal sige, hvis du hader tykke mennesker

1 kommentar

21 ting, du kun skal sige, hvis du hader tykke mennesker

Vi falder nok allesammen i en gang imellem og får sagt noget, der træder andre over tæerne. Men det er nærmest blevet en nationalsport at gøre det med tykke mennesker. Det er ligesom lidt mere legalt. Nogle gør det endda i den bedste mening. Amerikanske Issa Waters har i en artikel her samlet alt, hvad folk kan finde på at sige og gøre. Hele 21 forskellige kategorier blev det til. Jeg har tilladt mig at oversætte den. Læs med i det følgende, og se, hvad du kan sige eller gøre anvendelse af, hvis du elsker at jokke på tykke mennesker, gøre dem vrede eller kede af det – eller lade være med at gøre, hvis du er et anstændigt menneske. Klik her for at se resten af artiklen:

1. Påstå, at der er en bestemt størrelse, form eller vægt, der ikke er acceptabel.

 • Eksempel: “Kvinder med lidt på sidebenene er da flotte, men 180 kg? Ikke tale om!
 • Eksempel: “Det er da okay at være lidt stor, bare man ikke sådan har store deller”

Accepterer man, at tykke mennesker også er mennesker, så gælder det for alle størrelser. Du kan ikke tillade dig at trække en grænse ved 150 kg, 200 kg, æbleform eller folk, der er hindret af deres vægt. Så snart du begynder at dele folk op i dem, der er og ikke er okay, bliver du selv en del af problemet.

2. Opfør dig som kostvejleder, så snart du ser en tyk person spise noget mad, du opfatter som sundt.

 • Eksempel: (du ser en tyk person bestille en salat): “Godt! Du foretager et sundt valg dér!”

Hvor nedladende kan du lige blive!? Du aner ikke noget som helst om den persons madvaner eller hvorfor vedkommende har foretaget netop det valg af mad. Selv hvis du gjorde, hvor underligt er det ikke lige at komme med sådan en dømmende kommentar. Hold den for dig selv!

Det burde ikke være nødvendigt at sige det, men du skal heller ikke kommentere på de “usunde” valg af mad, som en tyk person foretager, hvilket forekommer meget ofte derude (Del jeres oplevelser i kommentarerne, det ville være sejt!).

3. Forbind mad og moral, når du taler

 • Eksempel: “Den her kage har jeg fortjent! Jeg har trænet i dag.” Åh, som om du “fortjener” den mere, bare fordi du har trænet?
 • Eksempel: “Nejtak, jeg tror kun jeg skal have salat. Jeg syndede, da jeg spiste frokost”. Hvorfor skal man straffe sig selv for at spise ting, der smager godt? Og hvorfor skal noget mad degraderes til “straffemad”?

Mad er mange ting. Det er hygge, det er kalorier, det er kommunikation, det er historie og tradition, og det smager forbandet godt. To ting, det ikke er, er GODT og ONDT (med mindre, selvfølgelig, du ved, coli, salmonella osv.), og du bliver ikke en bedre eller dårligere person af at spise det.

4. Nævn meget kalorieholdige fødevarer forbindelse med en tyk person

 • Eksempel: “Ham dér må da ha’ aktier i McDonalds, ” som en spøgefuld måde at sige “Ham dér er tyk” på.

Tynde mennesker spiser også den slags mad. At antyde en sammenhæng mellem dem og tykke mennesker sætter et upassende lighedstegn mellem at spise dem og at være tyk.

5. Lyd overrasket, når en tyk person er aktiv

 • Eksempel: (fra den opr. forfatters egen veninde):  “Sommetider får jeg et chokeret blik, og nogen siger ‘wow, du er god til at danse’ som om de af en eller anden grund tidligere havde forestillet sig mig danse og var nået frem til, at jeg ikke ville være i stand til det.”
 • Eksempel: “Hun er virkelig en hurtig løber, sin størrelse taget i betragtning!”

Folks overraskelse, når de oplever tykke mennesker være aktive, kommer til udtryk på et bredt spektrum af måder. I den ene ende har vi narhovederne, der læner sig ud af bilvinduet for at håne cyklende eller løbende tykke mennesker. I den anden ende har vi mennesker, der tror, at de er opmuntrende, når de nedladende komplimenterer den aktive person med et  “Det er godt for dig”.

Hvis du ikke rigtig kan finde ud af at lade være med at være etnen nedladende eller et røvhul (eller begge dele), så overvej dette: En af de stærkeste menneskelige drifter er trangen til at passe ind. Hvis du højlydt henleder opmærksomheden på, når nogen gør noget mærkeligt eller særligt, er du, selv om du bare påpeger det, med stor sandsynlighed medvirkende til at mindske deres lyst til at fortsætte med, hvad de gjorde.

Det er ikke mærkeligt, når tykke mennesker laver noget, så klap i!

6. Snak altid om slankekure, spise mindre eller træne træne mere i sammenhæng med det at være tyk.

Hele resten af verden snakker om slankekure. 99% af alle steder i verden tager med kyshånd imod alle former for snak om kure og træning. Når du bringer sådan nogle ting på bane i adipositive (fedt-positive) samtaler, så

 • …stjæler du den smule frirum, som var lykkedes at skabe omkring det at være tyk.
 • …er du en rød klud for øjnene af de tykke mennesker, som desperat prøver at få styr på deres forhold til mad.
 • …drager du sandsynligvis forhastede konklusioner, fordi du ikke har nogen idé om, hvilke spise- eller motionsvaner, den omtalte person har.
 • …er du kedelig! Der er ikke noget, du kan sige om mad og motion, som tykke mennesker ikke allerede har hørt igen, og igen, og igen.

7. Bring i tide og utide sundhed på bane i enhver samtale om tykke mennesker.

Det er blevet næsten umuligt at tale om at være tyk uden også at tale om sundhed, fordi der næsten altid er en, der vil bringe det op. Men så vanskeligt det end måtte være, så er det vigtigt at skille de to ting ad. At være tyk er en kropsfacon, det er en form eller størrelse. Og det er DET!

Vi har alle hørt om, at tykke mennesker har en forøget risiko for at få bestemte sygdomme (diabetes er den mest populære at spøge med), og nu er vores moral panikslagent galopperet af sted med den association. Mennesker med bleg hud har også forøget risiko for hudkræft, men kræft bliver ikke nærmest rutinemæssigt smidt ind i samtaler om dem. Der er simpelthen ingen grund til at diske op med sundhed hver eneste gang samtaleemnet handler om tykke.

8. Sæt lighedstegn mellem fedt og sundhed

 • Eks.: “Jeg forstår ikke det her adipositivitet. Bare fordi nogle mennesker er tykke og har det okay med det, betyder det jo ikke, at vi ikke skal opmuntre folk til at forbedre deres sundhed.”
 • Eks.: “Min mor har diabetes, træner ikke, spiser ikke sundt og er ikke tilfreds med sin vægt. Jeg er bekymret for hendes sundhed, så hvordan kan jeg være adipositiv?”
 • Eks.: De utallige ugebladsforsider, med forsidetekster à la denne: “Hvordan jeg tabte 15 kg… Beverly Hills-stjernen taler ud om, hvordan hun blev sund.”

Kan du se, hvad der sker her? Fedt og sundhed er to forskellige ting. Du kan være tyk og sund. Du kan være tynd og usund. Du kan synge lovprisninger til fedt fra hustagene OG OGSÅ være en fortaler for sunde livsstilsvalg. Du kan “blive sund”, men det fører ikke til vægttab for de fleste mennesker. Vægt og sundhed er simpelthen to helt forskellige ting.

9. Sæt lighedstegn mellem fedt og alle mulige andre ting end fedt.

 • Eks.: Første del af teksten fra førnævnte magasinforside havde en lille tilføjelse nedenunder: “…og fik mit liv tilbage.”
 • Eks.: En interaktiv graf i Scientific American giver én forskellige muligheder for at vælge mellem grafer over folks sundhedsvaner. De er som følger: Druk, rygning, fedme og motion.

Uder over, fedt ikke er det samme som sundhed, så er fedt heller ikke det samme som noget som helst andet. Det er i særdeleshed ikke “dit liv”. Det er ikke “en vane” heller. Ydermere, har du nogensinde tænkt over, hvor mange filmskurke, der er tykke? Eller hvor mange fiktive tykke karakterer, der også er nogle dovenkroppe og bumser? Tyk betyder ikke ond, doven, beskidt, rodet eller noget som helst andet end  tyk. Det er bare en kropstype. Lad være med at bruge det som erstatning for andre mål eller karakteristikker.

10. Anbefal vægttab som en behandling eller løsning på alting, selv når du er læge.

 • Eks.: “Hvis du tabte dig nogle få kilo, ville din akne ophøre også,” eller “Da jeg tabte mig, blev mine allergier også  bedre”.

Siden permanent, betydeligt vægttab ikke er muligt for de fleste, og siden vægttab i sig selv kan have negativ indvirkning på helbredet, så er det at anbefale vægttab både grusomt og uetisk. I tilgift begynder vægttab på recept at erstatte virkelige, fungerende behandlinger. Alle fortjener at få deres tilstand taget seriøst og at blive behandlet med effektiv pleje, uanset deres størrelse.

11. Fortæl om dig selv eller en tyk slægtning, der var/er tyk og usund

 • Eks.: Du havde en tante, der var tyk og hendes knæ gjorde ondt; eller en bror der er virkelig fed, gemmer mad alle vegne og ikke går særlig godt; eller din mor tabte sig en masse og så følte hun sig så meget bedre tilpas, og du bruger de her eksempler til at fortælle deres historier, hver eneste gang emnet vægt bliver bragt op.

Nu skal du høre: De fleste er ikke særlig dygtige videnskabsmænd. Bare fordi du eller din slægtning er tyk og har dårlige knæ, betyder det ikke, at de to ting er forbundet. Bare fordi du kender nogen, der har tabt sig og har fået det bedre, betyder det ikke, at det “fik det bedre” skyldtes vægttabet og ikke, lad os fx sige, de yogaøvelser, som vedkommende var begyndt på. Og selv hvis du har et stensikkert bevis på en forbindelse mellem en eller anden sundhedsting, så betyder det bestemt ikke, at du, ved at fortælle din historie, på magisk vis hjælper en eller anden anden tyk person med at se lyset. Tykke mennesker bruger uforholdsmæssig meget tid på at betragte det lys. Det er ikke ligefrem sådan, at vi alle bare er én inspirerende/truende fortælling fra endelig at kunne forvandle os til tynde mennesker. De historier er ikke til nogen hjælp!

12. Brug ord som overvægt, fedme, svær fedme, når du ikke helt specifikt refererer til konkret medicin og medicinsk litteratur.

En del mennesker vil være uenige med mig i denne her. De fleste ville sige, at disse ord bare er kategorier med definitioner. De er “faktuelle”; de er videnskab. Men det er ukorrekt at antage, at videnskabelige ord ikke også bærer på moral og dybere betydninger. Overvægt implicerer, at der er en korrekt vægt. (note fra oversættelsen: her er vi heldigere på dansk, da vores ord for vægt er knap så ladede som de engelske: Det engelske ord obese (fed) har latinske rødder, der betyder at spise for meget mad, og morbidly obese, svarer til svært fed på dansk, men morbidly betyder “sygeligt”, altså “sygeligt fed”). Denne sygeliggørelse af vores kroppe er skadelig.

Jeg bruger sommetider ordene, når jeg taler om forskningsresultater, men for så vidt muligt undlader jeg at bruge dem i mit daglige sprog.

13. Umotiveret omtale af mad, inaktivitet, kropsfunktioner osv., når samtaleemnet er tykke mennesker.

Tykke mennesker har et særligt image i vores kultur som værende grovædende, dovne bøvser, som sveder meget og lugter. Hvis der er en samtale i gang om en person, som er tyk, eller om fedt-problemer, og du umotiveret bidrager med en bemærkning om nogens madvaner, hvor lidt de rører sig, deres sved eller prutter eller lår, der rører ved hinanden etc., så er du med til at opbygge og vedligeholde det negative image. Det er voldsomt skadeligt over for ALLE tykke mennesker, uanset om de passer ind i den stereotypiske beskrivelse af dem eller ikke.

14. Nævn dine skattekroner, når du taler om størrelse, vægt eller sundhed

Eks.: “Tykke menneskers sundhed vedkommer i høj grad mig, så længe mine skattekroner går til at betale deres sygehusbesøg”

Vores skattekroner går til alle mulige projekter og mennesker. Vi kan ikke vælge og vrage. mennesker får lov til at tage chancer med deres helbred, selv om vi alle kollektivt hænger på regningen.

Når det er sagt, påvirker tykke mennesker ikke udgifterne til sundhed særlig meget. Enhver nyhed, du ser om det modsatte er simpelthen sensationsjagt. Her og her (på engelsk) kan man læse mere om de overdrevne påstande om omkostningerne ved tykke mennesker.

15. Vend fokus i en samtale om fedt eller det at være tyk til at handle om slanke mennesker.

 • Eks.: For nylig lagde jeg på min Google+ en meget gribende fortælling om en tyk transvestitmand, der var ved at nå til forståelse med sin tykke krop og sin fars ligeledes tykke krop. Blandt de mange modbydeligheder, en af dem, der skrev kommentarer til fortællingen, kom med, var forsøget på at dreje samtaleemnet hen på stigmatiseringen af tynde mennesker  på et andet tidspunkt i verdenshistorien. Det kan meget vel være en interessant diskussion, men ikke når den prøver at møve sig ind i meningsfyldte samtaler om livet som tyk i nutiden.

Næsten ingen samtaler er pro-tykke. Næsten ingen samtaler støtter tykke mennesker og det, der vedkommer dem. Hvis en sådan samtale endelig dukker op, og du bringer tynde mennesker ind i samtalen, så er det, du har foretaget dig, slet og ret afsporing. Det sender et kæmpestort signal om, at du ikke synes, tykke mennesker er vigtige, og at du ikke gider høre på, hvad de har at sige.

16. Bliv i det uendelige ved med at lufte din holdning

Denne her passer til alle former for konversationer, hvor der er noget, du ikke er enig i, eller hvor du stadig ikke helt har tjek på rammerne for samtalen. Hvis du spørger “men er det ikke skidt for helbrede at være tyk?”, vil det irritere mig, men ikke nær så meget, som hvis du i 20 minutter kører løs over for mig med, hvordan fedt er skadeligt for helbredet, og at du derfor finder det okay, at du har de stødende, skadelige meninger om tykke mennesker, som du har.

17. Kom med påstande om fedme/overvægt hos børn.

Overvægt hos børn er et politisk hot emne (buzzword). Når du siger de ord, betyder det ikke bare “tykke børn”. (Det betyder MINDST det. Hver gang du hører om “overvægt hos børn”, så prøv at erstatte det med “tykke børn” og se, hvad det siger om dagsordenen.) “Overvægt hos børn” dækker over en moralsk og politisk platform, der rummer fødevaremoral/politikker, klassekamp og sygeliggørelse af flere folks kroppe med henblik på profit.

Her er bundlinjen: Vi ved ikke præcis, hvad der gør børnene tykke, eller om det er et problem, at de er det, og vi ved med sikkerhed ikke, hvordan vi kan lave et tykt barn om til et tyndt barn. Når man hører folk (dig selv inklusive!) give overvægt hos børn skylden for et eller andet, så taler de ud gennem deres bagdel. Hvad jeg KAN fortælle dig ved at tænde for nyhederne, er, at der er en krig i gang

mod din kropsfacon, og at det er surt for voksne og dobbelt surt for børn. Stop med at sige “overvægt hos børn”, fordi det ikke har noget som helst at gøre med at bryde sig om tykke børn.

18. Fokuser på (normalvis heteroseksuel) attraktivitet generelt

 • Eks.: “I det mindste betyder det, at du er større, også, at du har større bryster.”
 • Eks.: “Det er okay, skatter, mænd kan godt lide kvinder med kurver.”

Denne slags udtalelser er tilsyneladende sagt i et forsøg på at være hjælpsom, eller endog på at give en kompliment. Ikke desto mindre er alt, hvad de gør, at bekræfte, at det vigtige er, at være seksuelt tiltrækkende for mænd.

(Note fra oversætteren: Avs, den sved, men med skal den. Nej, det handler ikke kun om at være attraktiv, selv om meget af denne blog handler om netop det. Det fylder meget, det er der ingen tvivl om. Sådan tror jeg, at vi mennesker er bygget, men jeg bringer netop artikler som denne her for at understrege, at det så langt fra er det eneste, det handler om.)

19. Foreslå, at en tyk person gøre eller lade være med at gøre noget bestemt for at se mindre tyk ud eller tage sig mere klædeligt ud.

 • Eks.:”Jeg synes ikke, at det er den rigtige kjole til dig. Her, dette her tilsnit vil være mere klædeligt for din kropsform.” Eller “De her brilleglas vil stå bedst til dit runde ansigt.”
 • Eks.: “Nogen på hendes størrelse burde ikke gå i dét der!”
 • Eks.: Alle beklædningsgenstande, der markedsføres som “slankende” o.lign.

Hvorvidt en tyk person skal være iført stribet tøj, have en bestemt frisure, gå i bikini osv. er helt op til vedkommende selv. “Klædeligt” er et kontrolredskab, et skohorn, der prøver at lirke os alle ned i små kasser. Fuck klædeligt!

20. Referer til det at være tyk som en velfortjent skæbne for dårlige mennesker.

 • Eks.: Udpeg din onde ekskæreste i mængden, mens du skadefro kurrer “hahaha, han er blevet så tyk!”

Hvis du er en anstændig ikke-tykke-hadende person, tænker du måske, at dét da er logik for burhøns. Men jeg oplevede nævnte eksempel foregå lige foran mig, leveret af en nær ven. Folks skikkelser ændrer sig med tiden, og det ville ikke være nogen stor overraskelse, hvis det ikke var fordi vi lever i en kultur, der får os til at kæmpe for at forblive 23 år gamle. Men hør her: Hvis det fylder dig med fryd, når dine fjender bliver tykke, så betyder det, at du mener, at det at være tyk er en skrækkelig ting. Hold det i det mindste for dig selv.

21. Alle udtalelser, der antyder, at det ikke er okay at være tyk, at folk ikke burde blive tykke, eller at folk burde prøve på at veje mindre.

 • Eks.: “Jeg forstår ikke, hvordan nogen kan lade det ske at blive så fed.”
 • Eks.: “Jeg er tilfreds med min krop som den er, men jeg har ikke lyst til at blive større.”

Vi ved ikke, hvordan vi gør tykke mennesker til tynde mennesker eller tynde mennesker til tykke mennesker (note fra oversætteren: Sidstnævnte er kun delvis korrekt, som det kan læses andre steder på “rundt er smukt”). Det er okay, at de, der er tykke, er tykke. Det at være tyk er ikke en skrækkelig ting, som vi desperat bør prøve at undgå. Det eneste skrækkelige er mængden af udskæld og ukvemsord, de tykke mennesker må bære på deres ryg.

Nogen spørgsmål?

Redigeret konklusion: Oprindelig hilste jeg kommentarer velkomne til denne artikel, men her, 4 dage og 400 kommentarer senere, er det ved at være gået over. Der slipper stort set ingen kommentarer gennem filteret. Nogle positive kommentarer får stadig lov at sive igennem, men er her for at argumentere, forklare eller faktisk bare bruge en tone, jeg ikke kan lide, så vil jeg sandsynligvis ikke lade din kommentar gå igennem. Du tror muligvis, at du har noget vigtigt at sige, men tro mig, jeg har hørt det hele før, forklaret mig til var gasblå i ansigtet, og jeg gider ikke mere. Der er en hel, stor verden af adipositivitet, der skriver på internettet for dig, hvis du faktisk ønsker svar på dine argumenter og spørgsmål.

Således Issa Waters syn på sagen. Jeg synes, det er fantastisk skrevet. Jeg håber, I kan bruge det derude. Her er kommentarer også velkomne – endnu 😉

Reklamer

One thought on “21 ting, du kun skal sige, hvis du hader tykke mennesker

 1. Pingback: Skal tykke piger bare give op? - Side 36

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s