Rundt er Smukt

Stedet, hvor fedt er flot, deller er dejlige og buttet rimer på nuttet

Hjemmelavet lagkage

Skriv en kommentar

Hjemmelavet lagkage

En gang imellem vil jeg her på siden også bidrage med en eller anden opskrift på noget uimodståeligt lækkert og virkelig fedende. Ja, du læste rigtigt! Jeg er så træt af, at man kun kan finde oceaner af diabeteskost, diætkost, slankekost og lavkaloriemad derude på nettet, at der er nødt til at komme noget modvægt (undskyld ordspillet 😀 )! Stort set ingen andre gør det, altså må jeg jo. Arh, i sandhedens interesse må jeg hellere med det samme indrømme, at brødrene Price har gjort et udmærket arbejde med deres Rigeligt Med Smør-opskrifter, som i øvrigt er at finde her http://www.dr.dk/DR1/SpisemedPrice/Opskriftsoversigt/Opskriftoversigt.htm .

Men i dag er turen altså her på bloggen kommet til hjemmelavet lagkage, og jep, den er virkelig lækker og enhver diætists skræk! Det er min egen opskrift, stykket sammen af andre del-opskrifter, og ligner den andre, I har set, er det et rent tilfælde. Velbekomme:

 

Til arbejdet:
Lagkager består primært af 4 dele, som jo hver især kan varieres efter behag:

 • Kagecreme (lav den først, for denne her creme skal varmes op og er lang tid om at køle ned til brug)
 • Bunde
 • Fyld
 • Pynt

Kagecreme

Denne opskrift har jeg tyvstjålet fra Kvalimad, en fantastisk madside, hvor kalorier og kilojoule må vige pladsen for det eneste vigtige: om det smager godt eller ej: http://www.kvalimad.dk/opskrifter/kagecreme-konditorcreme

Ingredienser

 • ½ liter piskefløde
 • 3 æg
 • 150 gram sukker
 • 1 spsk vanillesukker (det er meget, ja, så du kan evt. prøve med en tsk først for at se, om det er nok efter din smag. Prøv dig frem)
 • 2 spsk maizena

Fremgangsmåde

 1. Hæld maizena op i en gryde.
 2. Hæld lidt fløde i, og rør alle klumperne i maizenaen væk.
 3. Hæld resten af ingredienserne i.
 4. Varm op under omrøring (og rør virkelig grundigt, især når det begynder at blive varmere), indtil det er cremet. Du er ikke i tvivl, men stop ikke for tidligt med at røre. Cremen får let en konsistens, der er en lille smule “ru” på tungen, hvis man ikke virkelig rører til. Det gør ikke ret meget, men er man perfektionist, skal cremen føles helt glat og cremet på tungen.
 5. Når kagecremen er kølet ned, bliver den meget tyk og bastant, hvilket klart er en fordel, men vil man gøre den lidt mere luftig, kan man blande den helt kolde creme med flødeskum.

Bunde
Jo flere lag, kagen har, jo mere ekstravagant tager den sig ud, men med mere end 4 lag bliver den svær at håndtere.

Bundene kan både laves runde og firkantede, men jeg sværger til firkantede, simpelthen fordi jeg synes det er lettere. Til runde bunde bruges en springform, mens man kan nøjes med en bageplade, hvis man laver dem firkantede.

Ingredienser

 • 150g smør/margarine, gerne halvt af hvert
 • 150g sukker
 • 150g hvedemel
 • 1 tsk bagepulver
 • 3 æg
 • 3 spsk mælk, eller ca. ½dL

Der kan også tilsættes vanillesukker, citronskræl (det bruger jeg normalt ikke), og man kan også prøve at skifte noget af sukkeret ud med brun farin for en fyldigere smag, men ikke for meget (det gør jeg normalt heller ikke, men prøver det sikkert en dag).

Da bundene er lidt bastante og tørre i forhold til købe-lagkagebunde, giver det et meget lækkert pift, hvis hver bund får sit eget særpræg og sin egen smag. Prøv fx at smelte chokolade med lidt smør og smøre på den ene bund og lade det størkne, mens du drypper Sunquick-solbærsaft på den anden (det SKAL ikke være Sunquick, men den er bare god til formålet, fordi den er så tyktflydende) og lader den søbe godt i det, mens du igen på en tredje bruger sunquick appelsin og på en fjerde jordbærsaft eller et eller andet lækkert sprut. Det gør variationsmulighederne næsten uendelige, og smagen himmelsk.

Fremgangsmåde

 1. Tag smør/margarine frem i god tid, så det er blødt, til du skal bruge det.
 2. Bland mel og bagepulver i en skål for sig, så det er klar til brug.
 3. Læg bagepapir på en bageplade eller smør 3 springforme (Eller bag 3 gange i samme form, hvis du kun har én)
 4. Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
 5. Pisk fedtstof, sukker og evt. vanillesukker meget grundigt med en håndmixer.
 6. Tilsæt det første æg og rør igen meget grundigt. Det hele skal røres sammen til en ensartet masse, før næste æg tilsættes, ellers skiller dejen let. Tilsæt så det næste æg, pisk igen grundigt, og så det sidste æg, igen med meget grundig piskning.
 7. Vend melet i dejen lidt ad gangen, og vil du være helt sikker på, at der ikke kommer klumper i dejen, så drys melet gennem en sigte.
 8. Tilsæt mælken lidt ad gangen, stadig mens du vender i dejen
 9. Fordel dejen i formene eller på bagepladen i så jævnt et lag som muligt.
 10. Bag i 6-8 minutter midt i ovnen. Hold øje første gang du laver bundene, så du kan se, hvor hurtigt de bliver brune i din ovn.
 11. Tag bunden(e) ud og lad den/dem køle ned.
 12. Vend bundene ud forsigtigt. de er lidt skrøbelige. Bunden på bagepladen kan du vende ud på en rist med bunden i vejret, og så kan du forsigtigt trække bagepapiret af.
 13. Den firkantede bund deles nu enten kun 1 gang på midten, hvilket giver 2 bunde og en ret stor, men ikke så høj lagkage. Du kan også dele halvdelene en gang til, så du får 4 ret små kvadrater, hvilket vil give en ret høj, men ikke så stor lagkage. Eller du kan være kreativ og skære bundene ud i trekanter og bygge stjerner og andet godt. Det har jeg med succes gjort.
 14. Bundene er gode til frysning, så lav evt. et ordentligt parti, som du kan have liggende i fryseren. Frosne bunde i en lagkage er faktisk ikke dumt, da det hjælper med at holde den kold og frisk.
 15. Tilsæt de smage, du nu vil, til bundene, så de kan nå at stå og trække.
 16. Bager du flere bunde på en gang, kan du overveje at tilsætte et par spsk madlavningskakao til en af portionerne. På den måde vil du få endnu en mulighed for at variere bundene, både i smag og farve.

Fyld

Til fyld bruger jeg normalt frugt, og masser af det. Her er alt sådan set tilladt, men der er også her gode råd, som det i hvert fald ikke skader at følge.

Vælg et “tema” for hvert af lagene med fyld, fx et farvetema eller et surt/sødt-tema. Både bundene og kagecremen er ret søde, og derfor vil det klæde kagen med syrlige og aromatiske modspil fra frugten. Vælges meget søde frugter, skal de have et syrligt modspil, enten i samme lag eller på et andet lag.

Her er forslag til frugt-fyld, som jeg med succes bruger:

 • Banan, som er(sød, skal have surt modspil.
 • Ananas, gerne på dåse. Den er både sød og sur. Den undværer jeg nødig i mine lagkager.
 • Fersken, gerne på dåse. Sød og ikke så kraftig i smagen. Der skal andre frugter med, som er mere kraftige i smagen.
 • Jordbær, som det næsten er helligbrøde ikke at have med i en lagkage, men bevares, de KAN da undværes. Vælges frosne jordbær, har man også her en nem måde til at køle kagen hurtigt ned indefra, og det kan være rart på en varm sommerdag).
 • Kiwi, som ofte er ret sure, men det kommer an på, hvor modne de er. Jo hårdere jo surere, og jo blødere de er, desto mere gæret vil de lugte. Giver et flot farvespil som pynt på kagen også.
 • Appelsin, og meget gerne også blodappelsin, som bare er SÅ flot at pynte med (se billedet). Appelsinen giver også et perfekt bidrag med både sødt og surt.
 • Vindruer er både søde og syrlige. Rigtig gode at have med.
 • Solbær. Syrlige, men smagfulde. Brug dem gerne, men ikke i for stort antal.
 • Ribs. Endnu syrligere end solbær. De er gode, men vær varsom med mængden.
 • Æble bruger jeg ikke så meget, men det kunne man godt. Da lagkage generelt er en blød kage og æble er en hård frugt, skal man dog nok passe på med egentlige æblestykker, eller i hvert fald skal de være små. Man kan dog rive æblet fint og presse noget af saften ud og så bruge det pressede, revne æble. Syrlige æbler vil gøre sig bedst.

Fremgangsmåde

 1. Tag et fad i passende størrelse.
 2. Drys sukker i fadet. Det hindrer lagkagen i at hænge fast, så det er lettere at redde sig et ubeskadiget stykke af den lækre kage.
 3. Læg lagkagebunden i. Har du lavet en bund med chokolade, som er størknet, så læg den som den midterste. Det er lækkert med et sprødt “knæk” inde midt i kagen, når man skærer ud 🙂
 4. Er det 2-lags-kage, så smør stort set al kagecremen ud over bunden. Gem kun noget, hvis du ønsker, at der skal være creme oven på kagen også. Er der 3 lag, skal du bruge halvdelen, og ved 4 lag, skal du kun bruge 1/3 af cremen pr. lag, eller som sagt 1/4, hvis du ønsker, at der skal være noget på toppen også.
 5. Placer de frugter, du nu ønsker at bruge i dette lag, tæt ved siden af hinanden i kagecremen.
 6. Læg næste bund på (den med chokoladen, hvis du har én). Gentag proceduren.
 7. Fortsæt med så mange lag, du nu ønsker.
 8. Så mangler vi kun…

Pynt

…og her er det, at man har helt frie tøjler. Klassikeren er flødeskum, men nogle er ikke så vilde med alt for meget af det, så man kan lade være med at sprøjte det på, men bare servere det i en skål ved siden af (husk at piske det med 1 tsk. vanillesukker, det er bare godt 🙂 ) . Uanset hvad er flødeskum af ½L piskefløde passende.

Glasur på toppen af kagen er også godt, gerne i mønstre.

Frugter kan også bruges, som det ses i billedet til denne opskrift. Jeg elsker at lave flotte mønstre på mine kager med frugter. På grund af de solide bunde og den gode creme kan kagen sagtens bære alt det frugt.

Man kan også smelte lidt chokolade og skrive den fejredes navn på bagepapir med det for så at lade det størkne i fryseren. Så kan man lige så fint tage chokoladebogstaverne af efter 10-15 minutter og lægge på kagen.

SÅ! Det var vist alt… Bon appetit derude! Nyd kagen og giv mavsen et kærligt klap, mens du forkæler den med denne lækkerbisken 😀

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s